Koek & Pan; een smakelijke combinatie

Koek en Pan een goed stel
Koek & Pan
kun je vinden in de opkomende wijk Noord in Rotterdam. Op de Zwaanhals vind je hun winkel waar ook hun bakkerij is hier gevestigd. Alle producten worden hier vers bereid en worden of verkocht in de winkel of geleverd aan verschillende horecabedrijven.
Proeverijtje voor twee
Uitnodigend staat de deur open en het zonnescherm is naar beneden. Voor de winkel kun je op een bank neerploffen, maar ook binnen hebben zij zitruimte voor hun gasten. De meeste klanten zijn inmiddels bekenden van Thomas en Peter. Als Annelies en ik zitten te wachten op het proeverijtje, merken wij dat de Thomas een band heeft met veel van zijn klanten. Peter komt even aan in de winkel. Hij staat op de Oogstmarkt, die nu elke week wordt gehouden op het Noordplein.  Het is een gemoedelijke sfeer en dat is ook wat de beide mannen willen neerzetten.

De missie van Koek & Pan
Koek & Pan heeft een enorme passie voor het bakken. Dat is ook wat Thomas siert; de liefde die hij heeft voor zijn werk. Thomas vertelt dat hij en Peter geen opleiding hebben genoten als bakker, maar door veel te oefenen weten zij mooie producten neer te zetten.
Hun inspiratie voor het deegwaar halen zij voornamelijk uit de Franse keuken.

Verbinding met lokale partijen
Thomas en Peter werken zo veel mogelijk met lokale producten, zoals de boter van een boer even verderop, bier vanuit Bierbrouwerij Noordt en chocolade van Olalala chocolade. Zij geloven in de kracht om elkaar te versterken als ondernemers. De boter wordt speciaal voor Koek & Pan geproduceerd en is lactosevrij. Zij werken met grasboter, omdat zij vinden dat de koeien een goed leven moeten hebben. Echter grasboter zorgt voor meer obstakels tijdens de bewerking tot (blader)deeg, maar zij hebben nu een receptuur ontwikkelt voor elk seizoen. Door het gebruik van deze producten is de boterkoek en alle pasteitjes lactosevrij.
De boter leveren zij nu ook aan andere bedrijven, zoals Koekela. Zo is Koekela in staat om een lactosevrije taart te maken.

Eerst een shotje karnemelk
Terwijl wij daar zitten, wordt de boter en karnemelk geleverd vanuit de boer. Deze karnemelk is verser dan vers. Dezelfde dag is de melk geproduceerd en bewerkt. En wij mogen deze proeven. Ik ben geen karnemelk fan, maar deze melk smaakt zoet en puur.

Roffin en zijn achtergrond
Koek & Pan staat bekend om zijn Roffin. De Roffin stamt af van het brioche gebak uit Frankrijk. Een Amerikaan liet zich hierdoor inspireren en maakte hiervan een Craffin. Thomas kwam hiermee in aanraking tijdens zijn vakantie in Frankrijk en wilde dit meteen zelf gaan maken in de bakkerij. De naam is ontstaan doordat de Roffin ruig van uiterlijk is. Knapperig van buiten en zacht van binnen, net zoals een echte Rotterdammert.

Een eerbetoon aan de stad
Zij geven met de Roffin een eerbetoon aan de stad Rotterdam en alle nationaliteiten die leven in deze stad. Daarom hebben zij iets ludieks. Elke week, op zaterdag, is er een andere Roffinvariant te koop. Dit doen zij 52 keer. Na al deze weken wordt de top 5 gekozen en deze nemen zij op in het vaste assortiment in hun winkel. Tot woensdag hebben zij de tijd om een nieuwe variant uit te proberen en deze wordt dan gepresenteerd op Instagram. Zodat de klanten zich zaterdag naar de winkel kunnen haasten, want de Roffin is iedere week uitverkocht.

En de weekvariant is…
Wij mogen de Roffin van deze week gaan proeven. Deze week de variant kwark met aardbeien. Ik kan zeggen dat het al een feestje is om de Roffin te zien. Het is een lust voor het oog. Aan de bovenkant een suikerlaagje en de aardbei en kwark laten zich aan de bovenkant net zien. Het deeg is mals en inderdaad knapperig van buiten en zacht van binnen. Het deeg zelf is niet te zoet en de smaken zijn mooi in balans.

zoen van NoordtDe zoen van Noordt 
We proeven de zoen van Noordt, gemaakt met de chocolade van Olalala chocolade en het bier van brouwerij Noordt. Het bier is gebrouwen in een whiskyvat van Whiskybase. Het druppelbier is verwerkt in de chocolade laag bovenop het gebakje. De smaak van bier haal je er bij de eerste hap direct uit. Eén zoen voor mij is eigenlijk onvoldoende, geef mij maar een dikke pakkerd.

Na zoet komt hartig
Na het zoet is het nu tijd voor de Pan kant van Koek & Pan. Wij krijgen twee verschillende soorten pasteitjes te proeven. De steak Noordt en de vegatarische variant van Pulled Pork.

pie

De steak Noordt is gemaakt van biologisch rundvlees wat gegaard is in bier. Het ‘Noord Dubbel’ bier geeft een zoete smaak af aan het vlees. Verder is het pasteitjes gevuld met wortel en peterselie. Het vlees is heerlijk zacht en mals en door het bier zoet van smaak.

De vega pulled pork is gemaakt van jackfruit. Tevens is zoete aardappel en hun eigen barbecue-saus toegevoegd. Dit in combinatie met de cheddar kaas is het pasteitje een ware traktatie. Het geheel heeft een rokerige vleessmaak. Het bladerdeeg van beide pasteitjes is luchtig en krokant.

Voldaan naar huis
Na het bezoekje aan Koek & Pan ga ik geïnspireerd en voldaan naar huis. Het is zo inspirerend om te horen dat twee mannen het diep ingesprongen zijn en hun passie hebben gevolgd. In het bereiden van hun producten zoeken zij de samenwerkingen met anderen om beide tot hun recht te komen. De smaken van al hun producten zijn goed in balans en goed over nagedacht. Met deze hapjes krijgt iedereen een blij gezicht aan tafel. Ik kan niet wachten tot de volgende smaak van de Roffin. Ga snel ook eens langs en ontdek de gezichten achter Koek & Pan.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.