Boerenzuivel Den Eelder

Foodpost van Den Eelder 
Het voordeel van foodblogger zijn, is dat je kan schrijven en praten over eten. Maar een ander bijkomend voordeel is dat je ook regelmatig foodpost krijgt. Ik keek enorm uit naar het pakketje van ‘Den Eelder’. Het pakketje was het ook waard, want de twee koeltassen zaten helemaal vol.

Familiebedrijf Den Eelder
Het bedrijf bestaat al sinds 1983. Ernst en Jacomine vinden het belangrijk om, bij het tot stand komen van hun producten, zo dicht mogelijk bij de natuur te blijven. Ze willen de klant verrassen met ouderwets lekkere boerenzuivel.
De naam ‘Den Eelder’ is ontstaan door een bedrijfsverplaatsing. De naam is afgeleid door de naam van de grond waar de boerderij op staat: ‘ezelaars-grond’. De bodem was, vanwege de klei, nauwelijks geschikt om wat op te telen, behalve gras. Vandaar dat het alleen passend was voor ezeltjes of wel ‘eeldertjes’ in de volksmond.
Het gras wat hier stond en staat is perfect voer voor de koeien en geeft lekkere melk.

Boerderij en zuivelmakerij
Den Eelder is een boerderij en zuivelmakerij ineen. De familie doet er alles aan om de koe blij te maken, want daar wordt de melk beter van. De koeien krijgen zoveel mogelijk vrijheid en kunnen zelf bepalen wanneer ze naar buiten gaan of wanneer zij gemolken worden.
De geitenmelk komt van de broer van Ernst. Hij zit met zijn geiten dichtbij, zodat ook de geitenmelk snel verwerkt kan worden in de zuivelmakerij. Geitenmelk is lichter verteerbaar dan zuivel van koemelk. Daarom kan het een uitkomst zijn voor mensen met een koemelkallergie.
Den Eelder is te verkrijgen bij veel supermarkten in Nederland.

Proeven maar… 
De geitenmelk proefde romig en zilt van smaak. Maar in tegenstelling tot de geitenyoghurt is de melk veel zachter en minder zilt van smaak. Dus als je moet wennen aan de smaak van geitenzuivel, kun je het beste beginnen met de melk.

Ik maakte van de geitenmelk een havermoutpap. De smaak was een stuk minder zoet dan wanneer je het met  volle melk of amandelmelk maakt.
Met de geitenyoghurt maakte ik een overnight oats met wortel. Hierbij kwam de smaak van de geitenyoghurt goed tot zijn recht.

Helaas vind ik karnemelk niet lekker. Dus ik kon dit zelf niet beoordelen. Daarom liet ik dit aan mijn testpanel over. Zij kwamen tot het oordeel dat de karnemelk ten opzicht van de karnemelk die zij normaal gebruiken veel voller van smaak is.

Vlaflip, ken jij het nog? 
Ik maakte van de boeren vanilleyoghurt, boeren vanillevla en de volle boerenyoghurt een soort vlaflip. Waarom? Voor de meeste mensen is dit pure jeugdsentiment. Voor mij de ideale manier om de verschillende soorten vla te combineren en te proeven. Ik voegde wat fruit toe. De zoete smaak van de vanille combineerde goed met de romige yoghurtsmaak.

Yoghurtcake met een eigen twist
Meestal eet ik gewone yoghurt, omdat dit het minste suiker bevat. Meegeleverd was een recept voor een yoghurtcake. Ik heb mijn eigen twist hieraan gegeven om de vanilleyoghurt op een andere wijze te gebruiken.

yoghurtcake
Ingrediënten
300 ml boeren vanilleyoghurt
100 g mango
150 g volkoren tarwemeel
150 g havermout
snufje zout
10 g wijnsteenbakpoeder
3 eieren
1 banaan
sap van 1 limoen

Benodigdheden
Cakeblik
Bakpapier
Grote kom
Eventueel hakmolen

1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Maal de havermout in de hakmolen tot meel. Voeg aan het meel het tarwemeel, bakpoeder en zout toe.
2. Snijd de mango en banaan in stukjes . Pureer 100 gram van de mango en de hele banaan tot moes. Voeg hieraan toe de vanilleyoghurt en de eieren. Vermeng dit met elkaar. Pers de limoen uit en voeg het sap toe.
3. Vermeng de natte en droge ingrediënten tot een egale massa. Schenk het deeg, in een met bakpapier bekleedde, bakvorm. Zet deze voor 45 minuten in de oven.
4. Laat de cake afkoelen in het bakblik. Snijd in gelijke stukken. Vries eventueel in.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.