Brood daar zit wat in

Edwin Klaasen van Desemenzo heeft de droom om iedereen te kunnen laten brood bakken. Hij geeft aan dat hij zijn kennis graag wilt delen en hij wilt graag dat jij zegt: ik bak geweldig.
Dat is ook de naam van zijn broodbakboek. Hij miste in ieder kookboek wel iets over het broodbakken, want brood bakken doe je niet alleen maar klakkeloos vanuit een recept.

DSC00033
Brood bakken is chemie en daar hoort kennis bij van de scheikundige processen. Om brood geweldig te kunnen bakken heb je ervaring nodig en dan gaat er weleens wat mis.
Om een eerste stap te zetten in mijn broodbakcarrière sluit ik aan bij de broodbakworkshop in de bakkerswerkplaats in Rotterdam. Daar wordt Edwin bijgestaan door zijn rechterhand en bakmaatje. De bakkerswerkplaats is een sociale onderneming met als doel het ambacht te leren aan buurtgenoten en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Dit alleen al is een reden om hier een kijkje te nemen, brood te kopen en natuurlijk voor de liefhebber zelf brood te gaan leren bakken.
De workshop wordt gestart met een snee desembrood en een plak beleg. Dat laten alle hobbykoks zich goed smaken. Al snel wordt duidelijk dat dit geen workshop wordt waarbij het werk voor je gedaan wordt en achterover geleund kan worden. Nee, je word direct aan het werk gezet.
De kneedtechnieken worden als eerste geleerd. Dit kost behoorlijk wat armkracht, maar ook raak je een beetje  in de war met je handen. De snelheid waarmee Edwin het deeg onder handen neemt gaat vingervlug, maar gelukkig heeft hij al wel jaren ervaring.
Tijdens de workshop leren we dat alles in balans moet zijn, wil het brood goed rijzen, flexibel worden en tot een luchtig brood uitgroeien. De juiste grondstoffen zijn hierbij van groot belang. De rijstemperatuur, enzymactiviteit , verhoudingen gist met bloem en kneedtijd vliegen om mijn oren.  Oh ja en natuurlijk water, dat is volgens Edwin de beste broodverbeteraar. Hoe langer je het deeg kneedt, hoe meer vocht het op kan nemen.
Heel eenvoudig zijn er een aantal punten die gedaan moeten worden om een brood te maken en waarschijnlijk doe ik het broodbakken nu te kort. Maar samengevat is het:
1. Kneden
2. Rijzen
3. Kneden
4. Opbollen
5. Rusten
6. Bakken

In de werkplaats wordt het snel warmer en de deelnemers krijgen steeds meer een rood bezweet hoofd door de voorverwarmende ovens, maar bovenal door het harde werken door het kneden. Tijdens de 3 uur durende workshop maken we drie broden, namelijk een feestbrood met amandelspijs, rozijnen en kersen, zoete brioche en natuurlijk het desembrood. Dus het is echt doorwerken, maar wat is het een gelukzalig gevoel als je jouw brood ziet opkomen in de oven. De geur van vers brood gaat de bakkerij door en er verschijnt bij een ieder een glimlach. Tijdens het bakken legt Edwin nog het een en ander uit om thuis een succesvol brood te maken. Gelukkig krijgen wij zijn boek mee, zodat we alles op ons gemak kunnen doorlezen.
DSC00035
Edwin heeft zijn enthousiasme en passie
voor brood overgebracht tijdens deze workshop.
Voor mij was, tot deze workshop, DSC00053brood een vanzelfsprekendheid. Brood is in Nederland in overvloed, maar de oorsprong van het brood is mij bijgebracht en hierdoor waardeer ik steeds meer mijn “gewone” boterhammetje.

 

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je zelf ook leren broodbakken? Meld je dan zeker aan voor deze workshop. De kans bestaat wel dat jij straks een rijskast staat te maken voor thuis.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.